Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Aqua Tower

Chicago’da bulunan Aqua Tower, bölgenin topografik özelliği olan çizgili kireçtaşı mostralarından esinlenerek tasarlanmış. Görüntü olarak, tepelerden ve vadilerden oluşan dikey bir manzara sergileyen gökdelen, sürdürülebilirlik özellikleriyle de LEED sertifikası sahibi.

267 metre uzunluğundaki Aqua Tower, otel, ofis, konut ve otoparkı birleştiren, karma kullanımlı kompleks bir yapı. Farklı görünümü ile dikkat çeken kule, balkonları oluşturan beyaz beton plakaları ile kentteki diğer kulelerden çarpıcı bir şekilde ayrılıyor.

Balkonlarda kullanılan form, güneş ışığından faydalanma ve dairelerden panoramik görünüm elde etme gibi kriterlere dayanarak, kulenin yüksekliği boyunca değişiyor. Üç buçuk metre dışarıya doğru çıkıntı yapan balkonlar, kulenin cephesine dalgalı ve heykelsi bir görünüm kazandırıyor. Her katın şeklini stratejik olarak şekillendiren plakalar, kule sakinlerinin birbirleriyle rahat etkileşim kurabildiği konforlu açık hava terasları oluşturuyor.

Toplamda 140.000 metrekare alan kullanan 82 katlı kulenin her katı yaklaşık 16.000 metrekare alana sahip.

2009 yılında ödül kazanan gökdelen, mimar Jeanne Gang tarafından tasarlandı. Proje, bir kadın liderliğindeki bir Amerikan firmasına verilen en büyük proje oldu.

Yeşil çatı ve sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik, Aqua Tower’ın tasarımındaki önemli faktörlerden biri oldu. Kule tabanının üstündeki yeşil çatı, Chicago’daki en büyük yeşil çatılardan biri. Çatıda oluşturulan bahçede, fundalıklar, otlar, yaprak dökmeyen ağaçlar ve çeşitli bitkiler yer alıyor. Çatı, yaz aylarında binanın iç sıcaklığını ve soğutma enerjisi gereksinimlerini önemli derecede düşürüyor; kışın ise ısı kaybını azaltan doğal ve çevre dostu bir manzara sunuyor.

Sürdürülebilirlik açısından önem verilen diğer bir nokta da gün ışığı ve gölge dengesinin en üst düzeye çıkarılması oldu.

Gün ışığından yeterli derecede faydalanabilmek, aynı zamanda gölgeli alanlar oluşturabilmek için teras uzantıları detaylı hesaplamalarla tasarlandı.

Ayrıca, kuleye yağmur suyu toplama ve enerji tasarruflu aydınlatma sistemleri yerleştirildi.

Fotoğraflar: studiogang.com

Aqua Tower yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×