Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Shwe Indein Pagodaları

Fotoğraf: Ronald Woan

Pagoda, Budistlerin taştan veya tuğladan yaptıkları dini yapılara verilen isim. Shwe Indein Pagodaları, yavaş yavaş çürüyen ve ufalanan binlerce tapınakla büyüleyici ve oldukça mistik bir atmosfere sahip.

Shwe Indein Pagodaları, Myanmar’da Pa-Oh halkının yaşadığı küçük bir köy olan Indein köyünde bulunan iki antik pagoda grubundan biri. Diğeri ise Nyaung Ohak Pagodaları. Köye, sadece tekne ile uzun ve dar bir kanaldan ulaşılıyor. Yaz aylarında su seviyesi çok düştüğü için ulaşım ancak bol yağışlı mevsimlerde olabiliyor.

Fotoğraf: Clay Gilliland

Pagodalar

Pagodalar, Güneydoğu Asya’da özellikle de Hint, Çin, ve Japon kültüründe kullanılan bir tapınak türü. Kökeni ise Hintlilerin stupa adını verdikleri kral mezarlarına dayanıyor.

Pagodaların asıl yapılma nedeni içine Buda’ya ait bir kalıntı konularak kutsal mekan haline getirmektir. Ancak sadece şehir simgesi veya askeri kullanım için yapılmış olanları da vardır.

Tapınakların yapısal olarak en önemli özelliği temelleri üzerinden daralarak yükselmesidir. Temellerin şekilleri kültürlere göre farklılık gösterse de genellikle yuvarlak veya dört kenarlıdır. Pagodalarda bulunan ortak özellikler ise tanrısal yaklaşımlar içerir. Tam ortalarında bulunan ve yerden başlayıp çatıya kadar uzanan sütunun yeryüzünü gökyüzüne bağladığına inanılır. Pagodalarda bulunan kat sayısı ise 5 ile 13 arasında değişir. Her kat farklı büyüklüktedir ve tanrıların gökyüzündeki katlarını simgeler.

Shwe Indein’deki pagodalar

Bölgedeki pagodaların tarihinin, Budizm’i yaymak için MÖ 3. yüzyılda bölgeye rahipler gönderen, Hint imparatoru Ashoka günlerine dayandığı sanılıyor. Yüzyıllar sonra Bagan İmparatorluğu’nun iki kralı, Narapatisithu ve Anawrahta Shwe Indein’de pek çok pagoda inşa ettirmişler. Birçoğu 17. ve 18. yüzyıldan kalmış olan ve Budist hacıların ziyaret ettiği antik pagodaların sayısının 1.600’ün üzerinde olduğu söyleniyor.

Shwe Indein pagodalarının kemerli kapılarının üzeri oyma figürlerle bezeli. Süslemelerde daha çok efsanevi hayvanlar, göksel varlıklar resmedilmiş. Bazılarında ise Buda’ya ait oymalar bulunuyor.

Fotoğraf: Clay Gilliland

Pagodaların ilginç bir yanı da çatıları. Oldukça süslü ve ihtişamlılar. Bir süs şemsiyesini temsil eden şekle Burma dilinde “Hti” deniyor. Bu süslü şemsiyeler ülkenin tarihinde toplumsal bir statü göstergesi olarak kullanılmış. Ayrıca şemsiye, Budizm ve Hinduizm’de şans getiren dini bir simge olarak da kullanılıyor.

Birçok şekil ve ebatta olan pagodaların pek çoğu harabeye dönüşmüş. Bazıları altın kullanılarak yeniden inşa edilirken diğerleri parçalanmış ve çökmüş durumda. Indein halkı fakir olduğu için restorasyonlar bağışçılar ve Birleşmiş Milletler tarafından yapılıyor.

Shwe Indein Pagodaları yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Share the post

Shwe Indein Pagodaları

×

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×